Продължават сигналите от шофьори, които чакат с месеци да излязат кръвните

...
Продължават сигналите от шофьори, които чакат с месеци да излязат кръвните
Коментари Харесай

След отнета книжка: Мъж чака вече осми месец резултатите от кръвната проба

Продължават сигналите от водачи, които чакат с месеци да излязат кръвните им проби за алкохол и опиати. С Нова телевизия се свърза лидер, който към този момент осми месец не получава резултатите. Това се случва на фона на поръчката на кабинета " Денков ", че страната работи по оборудването на повече лаборатории. Темата провокира и рецензии от някогашни към сегашни ръководещи.

С новите промени в Наказателния кодекс може да се лишава автомобила на водачите, в случай че се откри, че са карали след приложимост на алкохол или опиати. Проблемът с полевите проби обаче остава, защото постоянно те дават и подправени резултати. Според наредбата девет лаборатории в страната би трябвало да могат да изследват пробите.

Осем месеца без брошура. В тази обстановка е Христо Атанасов, който работи като снабдител на храна. На 26 декември, до момента в който е на работа, екипи на пътна полиция стопират Христо със служебния му автомобил. Тестът за алкохол е негативен, този за опиати обаче регистрира използването на амфетамин. Положителният си резултат Аранасов изяснява с използването на болкоуспокояващи и енергийни питиета и изрично отхвърля да използва неразрешени вещества.  

„ Не съм склонен с резултата от полевия ми тест. Сложиха ми белезници и ме заведоха във ВМА, развеждаха ме като панаирджийска мечка ”, споделя той. От тогава до в този момент обаче продължава да чака резултатите от пробите си, а книжката му е отнета. Случаят на Христо обаче не е казус, а по-скоро причинност през последните години.

Един от главните проблеми е, че водачите чакат пробите си с месеци. А, че държавните лаборатории са затрупани от работа се знае от дълго време. Специалисти от една от огромните частни лаборатории описват, че пробите за алкохол и опиати лишават повече време.

„ Докато в една лаборатория могат да се вършат 200 или 400 теста на час, тези проби, които са за наличност на опиати в кръвна проба, изискват доста специфичен хомотографски разбор, т.е. не могат да се вършат огромен брой проби ”, показва доктор Благовеста Пенчева.

Това води и до закъснение в правенето на резултатите. Така, в случай че има подправено позитивна проба, съгласно новите промени в Наказателен кодекс водач може да остане без автомобила си и непозволено. „ Съвсем безопасен медикамент може да даде подобен резултат ”, добавя Пенчева.

Затова по време на вчерашното съвещание на Министерския съвет министър председателят изиска да бъде закупена още инсталация за повече лаборатории. „ Особено значимо е да се редуцира периода на приемане на резултати след кръвни проби, задачата е тези проби да излизат до една седмица ”, сподели Николай Денков.

Първо обаче би трябвало да бъдат завършени публичните поръчки. Според някогашния вътрешен министър Иван Демерджиев работна група към този момент работи по казуса.

Докато заработят още лаборатории, Христо и други водачи ще продължат да чакат с месеци пробите си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР